Hoe complementaire zorg en specialistische zorg kunnen samengaan bij de behandeling van een kankerpatiënt

Het is vrijdag 7 oktober 2022. Ik ben aan het werk in het Slingeland Ziekenhuis als de telefoon gaat. Een 06-nummer. Ik neem aan. Het is een collega. Haar man is opgenomen in ons ziekenhuis. Hij heeft darmkanker met uitzaaiingen. “Carmen, Michiel heeft al 4 dagen de hik, kan de ontlasting niet kwijt. Kun je iets doen?” Haar vraag om hulp is gevuld met wanhoop. Ik zeg: “ik kom eraan”. Ik sluit mijn kamer af en loop naar de eerste verdieping, verpleegafdeling Oncologie. Wanneer ik bij zijn kamer aankom is een verpleegkundige met hem bezig. 2 van zijn zoons, beide in de twintig, zitten erbij. Anne kijkt me met grote ogen aan. Ik peil de situatie, vraag hoe het met haar gaat, geef haar een stevige knuffel waarna de waterlanders stromen. Ik vraag of ze even weg kan. Dat mag van Michiel.

De behandeling

In een naastgelegen kamertje gaan we bij elkaar zitten en ze vertelt. Door de tumor in de darm, die al kleiner is geworden door de chemo, hoopt de ontlasting zich toch op en zit verstopt. Michiel heeft daardoor al zeker 4 dagen de hik. Hij slaapt niet en is uitgeput. Anne ook. Ik vraag haar stevig op de stoel te gaan zitten met de rug tegen de leuning en beide voeten stevig op de grond. Dan mag ze door haar buik inademen en hard uitademen door haar mond. Dit doen we een aantal keren achter elkaar. Ik merk dat ze rustiger word. Mijn handen liggen op haar schouders, de energie mag stromen.

Na deze korte energieboost voor Anne lopen we samen terug naar Michiel. Hij ligt inmiddels weer in bed. Michiel ziet er heel ziek en vermoeid uit. We maken kennis. Ik leg kort uit wat ik ga doen, ook voor de zoons die geen idee hebben wat Reiki is. Tijdens de behandeling voel ik dat Michiel zich iets kan ontspannen. Na afloop vraag ik hoe hij zich voelt. Hij geeft aan dat hij zich rustiger voelt. Ik vind dat hij er iets minder vermoeid uitziet. Ik neem afscheid en wens hen veel sterkte. Kort na mijn bezoek komt er vaart in het behandeltraject. De oncoloog en chirurg besluiten een stoma aan te leggen. Michiel gaat naar de OK. Ik begrijp dat de situatie redelijk kritiek was.
Ik ben diep onder de indruk dat ik ben gevraagd om een klinische patiënt met kanker een Reikibehandeling te geven. Een groot gevoel van dankbaarheid overvalt me, dat ik een klein steentje heb mogen bijdragen aan het comfortabel zijn van Michiel en dat hij mij heeft toegelaten op zijn meest kwetsbare moment.

Het vervolg

Donderdag 13 oktober zie ik Michiel weer. Hij heeft gevraagd of ik langs wil komen voor een behandeling. Dit keer ligt hij op verpleegafdeling N2. Ik spreek een verpleegkundige aan met de vraag waar Michiel ligt. Als ik haar antwoord geef op de vraag wat ik kom doen kijkt ze me een beetje nieuwsgierig aan. We lopen naar de kamer van Michiel waar ze me aankondigt. Michiel bevestigt dat hij naar mij heeft gevraagd. Op bed ligt een heel andere man dan die week ervoor. Hier ligt een man vol wilskracht en vechtlust en die zo snel als mogelijk weer naar huis wil om aan te sterken en om het vervolgtraject voor zijn behandeling aan te gaan. Hij zegt dat hij overloopt van energie, waarna ik grap dat een energetische behandeling dan niet nodig is. Jawel, zegt hij, graag.
We hebben een fijn gesprek. Ik benoem hoe bijzonder ik het vind dat ik hem mag behandelen; mijn eerste klinische patiënt. Hoe mooi dat complementaire zorg en specialistische zorg kunnen samengaan bij de behandeling van een patiënt.
Dit keer doe ik een korte visualisatie tijdens de behandeling met een koord die vanuit het stuitje de aarde ingaat om energie op te halen en zijn lijf te vullen met de liefdevolle, helende, universele energie met de bedoeling dat hij dit zelf thuis ook kan visualiseren wanneer zijn energielevel wat minder is. We nemen afscheid en hij gaat er vanuit dat hij die volgende dag naar huis gaat. En dat is ook zo gegaan.

Weer thuis

Dinsdag 18 oktober ontvang ik een appje van Anne. Het gaat elke dag iets beter met Michiel en hij wil nog graag een Reikibehandeling. Hoe mooi en bijzonder dat hij erom vraagt. We spreken af dat ik naar hen toe kom, aangezien het voor Michiel nog te inspannend is om te reizen. De afspraak wordt gepland.

Wordt vervolgd.

Deze blog is geschreven op verzoek en met toestemming van betrokkenen. In het kader van de privacy zijn niet de echte namen gebruikt.  

Reiki

Reiki is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die uitgaat van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het doorgeven van energie uit het universum wordt dit vermogen gestimuleerd en kan heling of genezing optreden. De basis bij Reiki is de samenwerking tussen lichaam en geest is. Reiki wordt daarom niet alleen toegepast bij fysieke gezondheidsklachten maar ook mentale en emotionele problemen kunnen met Reiki succesvol worden behandeld.

Wil jij ervaren wat een holistische behandeling voor jou kan doen? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek via praktijk@thuisbijcarmen.nl

Liefs

Carmen